کد مطلب: 8815
تعداد بازدید: ۵۸۵
آيـيـن دوسـتـي
سه شنبه ۵ آذر ۱۳۹۲
شوراي عالي حوزه علميه قم
مركز مديريت حوزه هاي علميه خواهران
مدرسه علميه الزهراء(س)
شهرستان بوشهر
تحقيق پاياني سطح دو (كارشناسي)
آيـيـن دوسـتـي
استاد راهنما :
سرکار خانم فاطمه لشکری
استاد داور:
آقای دکتر محسن ملکوتی
پژوهشگر:
فاطمه نجفی
بهار1387
چکیده
طبیعت آدمی وابسته به اجتماع است و جدا شدن از جامعه برای او تألّم روحی را در بر دارد . او علاقه مند است که در میان افراد حضور یابد ، با آنان تعامل داشته باشد و البته برایش جز این میسر نیست .
انسان نه تنها به اجتماع گرایش دارد بلکه ، به واسطه غریزه محبت جویی او ، دوست داشتن و عشق ورزی را می پسندد ؛ دوستی را میان خود و همنوعانش برقرار می سازد و دوست بر می گزیند تا پشتوانه ی روحی ، اقتصادی و عاملی برای پیشبرد اخلاقی او گردد .
در رابطه دوستی ، مانند سایر روابط تجربیاتی جهت بهبود آن حاصل آمده است ؛ عواملی می تواند در ایجاد و گسترش آن سهیم باشد . در میان عوامل متعدد می توان به تأثیر احساسات درونی اشاره نمود . براین اساس وظیفه افراد رابطه، دوری از احساسات تضعیف کننده ، جهت بالا بردن اعتماد به نفس و همچنین اندیشه خوب داشتن نسبت به دیگران است .
سوای این عامل ، عملکرد ابزارهای ارتباطی را نمی توان نادیده انگاشت . ابزارهایی که استفاده صحیح آن موجب ایجاد رابطه خوب می گردد . ابزارهای ارتباط نیکو، داشتن مهارت در خوب سخن گفتن ، خوب گوش دادن است که موجب ترغیب افراد برای دوستی شده رضایت طرفین را در پی دارد .
در ایجاد و گسترش رابطه دوستی اعلام و اظهار دوستی نیز مؤثر است . روایات اسلامی و دانشمندان علم رفتار نیز نقش این امر را اساسی و مهم دانسته اند .
در رابطه دوستی تعادل و میانه روی موجب سلامت روحی افراد رابطه می شود و دوستی را در سمتی صحیح هدایت می کند . دوستان تأثیر مهمی در سرنوشت یکدیگر دارند ؛ همه بزرگان و دانشمندان به این نکته واقفند و البته قرآن و روایات اسلامی نیز با ذکر دلایل متعدد این مسئله را تأیید می کند .
به دلیل اثرات دنیوی و اخروی همنشینی ، اسلام همواره آزمودن دوست را توصیه می نماید تا به دنبال آن منجر به انتخابی صحیح گردد .
شیوه های گوناگونی برای این آزمودن مطرح می گردد ، شیوه هایی مانند محک زدن علاقه دوست ، آزمودن او در سختی و نیاز، آزمودن در هنگام خشم و آزمودن در سفر.
همراهی با دوستان موجب ایجاد حقوقی می شود که اسلام همواره افراد را ملزم به ادای آن نموده است . این حقوق از لسان مقدس معصومین (ع) به شیوه های مختلف وضع شده است .
ادای حقوق دوستان موجب خرسندی از رابطه دوستی شده وظایف دوستان را نسبت به هم مرتفع می سازد .