کد مطلب: 8679 تعداد بازدید: ۵۴۱

آثار تربیتی نماز از دیدگاه قرآن و سنت

یکشنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۲
محقق:آذر پرور
 
چکیده :
 
در این تحقیق که موضوع آن آثار تربیتی نماز ، از دیدگاه قرآن وسنت است به بیان مسأله نماز ونقشی که در زندگی دنیوی و اخروی انسان دارد پرداخته است.
هدف از این پژوهش ، شناخت ومعرفی اهمیت نماز، فلسفه نماز و آثار تربیتی نماز است .
بدین ضرورت که با توجه به اینکه انسان ها در عصر حاضر، اسیر تکنولوژی و زرق وبرق مادیات شده اند. به گونه ای که دیگر انسانیت انسان معیار سنجش وارزش نیست.
امروزه ریشه بسیاری از انحرافات در ضعف گرایش های مذهبی است. بنابراین، بازگشت بشر به نظام های اخلاقی و تعالیم مذهبی یکی از مؤثرترین عناصر تحول در پهنه حیات اجتماعی آینده به حساب می آید. به همین دلیل نماز، که رکن اصلی دین است. باید اصلی ترین جایگاه را در زندگی مردم داشته باشد.
در این پژوهش که به روش ماهیت توصیفی تحلیل محتوی است و گردآوری اطلاعات آن کتابخانه ای است. از منابع معتبر قرآنی مانند تفسیر نمونه ، المیزان ، نور و منابع حدیثی از جمله؛ نهج الفصاحه ، نهج البلاغه ، میزان الحکمه ، غررالحکم ودررالکلم و کتب مرجع مانند : المعجم الابیض ، قاموس قرآن و مفردات قرآن و غیره در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است.
این پژوهش ، شامل سهبخش است؛ بخش اول ؛ کلیات ، بخش دوم ؛ به تجزیه وتحلیل سؤالات و بخش سوم به نتایج پژوهش می پردازد.
بخش دوم ، شامل سه فصل است : که در فصل اول؛مفهوم صلاه ، مفهوم تربیت، اهمیت نماز در قرآن وروایات و فضلیت نماز بیان شده است.
در فصل دوم ؛ فلسفه نماز از دیدگاه قرآن وروایات بیان شده است.
ودر فصل سوم ؛ شرایط نماز، آداب قلبیه و وظایف باطنیه نماز، آثار تربیتی نماز، از جمله : یاد خداوند ، آمرزش گناهان ، رحمت پروردگار تقرب به پروردگار ، دفع کننده شیطان و ... بیان شده است.
بنابراین این نتیجه بدست می آید که هرگاه نماز با شرایطش انجام شود، انسان را در عالمی از معنویت و روحانیت فرو می برد که پیوندهای ایمانی او را با خدا چنان محکم می سازد که آلودگی ها و آثار گناه را از دل و جان او شستشو می دهد.
کلید واژه : « صلاه، قرآن ، سنت، آثار، تربیت .»