کد مطلب: 8639
تعداد بازدید: ۲۸۸
سنت امتحان و بلا در قرآن و روايات
شنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۲محقق:فاطمه عالي زاد
چكيده
سنت در لغت و اصطلاح به معناي در طريقه و روش است به گفتار و كردار و تقرير پيامبران و امامان عليه السلام سنت مي گويند و جمع آن«سنت » است.
ويژگيهاي سنتهاي الهي: هدفمندي، سازواري، فراگيري
امتحان و بلا در لغت و اصطلاح از ماده « بلا و ابتلا» به معناي آزمايش است و منظور از آزمايش خداوند، نوع پرورش است، به اين معنا كه انسانها را به ميدان عمل مي كشد، تا ورزيده و آزموده و پاك و پاكيزه و لايق قرب خدا شوند.
امتحان الهي و ماهيت آن در حقيقت تفاوت ميان امتحان الهي و امتحاني كه ما بشر مي كنيم اين است كه ما غالباً از باطن و درون اشياء بي خبريم و لذا از آن راه امتحان مي كنيم تا بدين وسيله وضعيت ناشناخته آن بر ما معلوم شود.
ويژگيهاي امتحان الهي آزمايش الهي يك سنت جاويدان، گستردگي آزمونهاي الهي، همگاني بودن آزمونهاي الهي حكمت امتحان الهي مسئله حكمت الهي و تفضل به مرحمت خداوند بر انسانها، مقتضي است كه او را با گرفتاريها بيازمايد تا دست خوش غفلت و ناخودآگاهي و نسيان و فراموشي نگردد، و در سطح افراد جامعه و راكد و هوسران قرار نگرفته و با آن همنشين و همتراز نباشد زيرا بر او لازم است كه پوشش و فعاليت و مجاهدت خويش را استمرار بخشد، تا همواره از محبت و قرب الهي بهره مند باشد
اشكال مختلف آزمونهاي الهي با آزمايش با فقر، آزمايش با عبادت، آزمايش با ارتكاب گناه، آزمايش با بيماري، امتحان با مهلت دادن.
كليد واژه:
بلاء ، آزمايش، سنت، امتحان.